Bildtstars en Eigenheimers – Linette Raven – Sense of Place

Sense of Place

een kunstroute vol natuur, cultuur en verhalen

Hoe kun je iets zo beeldschoon als het Wad nou nóg mooier maken? Joop Mulder, voormalig Oerol-directeur, weet het. Een groene dijk in de contouren van een wulps naakt of een uitkijktoren met een bolle spiegel die je 360 graden zicht op het landschap biedt. De klassieke, kenmerkende terp in ere herstellen of het Wad letterlijk naar Leeuwarden halen.

Sense of Place maakt het onzichtbare zichtbaar: de langzame, onstuitbare processen waaraan het Waddengebied onderhevig is, deels vergeten cultuurhistorie, maar ook de schoonheid van het prachtige UNESCO Werelderfgoed. Met culturele landschapsprojecten worden ze herontdekt en uitvergroot. Sense of Place initieert en ondersteunt projecten die de beleving van het Waddengebied vergroten en zorgen voor meer waardering voor het gebied bij een breed publiek. Hiermee geeft Sense of Place de regio tegelijkertijd een economische en sociaal-maatschappelijke impuls.

Aantrekkingskracht en betekenis De projecten op het gebied van culturele landschapsontwikkeling hebben respect voor cultuur en natuur en vertellen door wisselende interventies het verhaal van de locatie en het landschap. Ze geven de plek daarmee extra aantrekkingskracht en betekenis: a Sense of Place.

Lint van projecten De komende jaren wil Sense of Place een lint van culturele landschapsprojecten realiseren van Den Helder tot aan de Dollard, op de eilanden en aan de vaste wal. Een meerjarenplan voor een initiatief dat gaat groeien. Voor 2018 richt Sense of Place zich in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad op Friesland.

Één van de projecten is Brug, Brêge, Bridge, waarin fotograaf Linette Raven portretten laat zien van aardappelboeren, werkzaam in de kuststrook van Noord Oost Fryslân. Portretten die onder bruggen komen te hangen, maar ook een lint van portretten langs de zeedijk. De eerste zijn al gerealiseerd ism het project Brug, Brêge, Bridge; over de portretten van de boeren hieronder per portret een korte toelichting.

Klaarkampbrug Sibrandahus